Olen tässä kevään mittaan pohtinut arvosteluperusteita ja pistelaskua paljon, ja kuten varmaan on joillekin jo selvinnyt, Pole Artissa kokeillaan International Dance Organisationin "skating" systeemiä. Puhtaiden taidelajien edustajille FDOssa (IDOn suomalainen branch) on tosi hankalaa ymmärtää tätä meidän monidimensioista arvostelusysteemiämme (monta eri osa-aluetta jotka vaihtelee kisasta toiseen), ja lähdinkin etsimään taitoluisteluarvostelusysteemejä vertailun vuoksi. Ne vaikuttaa itse asiassa tosi soveltuvilta myös meille, siis joskus tulevaisuudessa, kun temppujen vaikeustasot on jotenkin määritelty:
TAITOLUISTELUN VAPAAOHJELMA
Naisilla 4 min, miehillä 4:30 plus/miinus 10 sek
Naisilla saa olla korkeintaan seitsemän hyppyelementtiä (joista vähintään yksi on axel-hyppy), kolme piruettiä (joista yksi yhdistelmä, yksi hyppypiruetti ja yksi yhden asennon), yksi askelsarja ja yksi liukusarja.
Taitoluistelussa tuomareiden määrä on tämän kauden alussa vähennetty 12:sta yhdeksään. Näistä tietokone arpoo sattuman varaisesti seitsemän tuomarin antaman arvion. Arvotuista ylin ja alin arvio putoaa pois, jolloin varsuinaiseen tulokseen vaikuttaa viiden tuomarin arviot. Tuomarit arvioivat suorituksen aikana kilpailijan hypyt, piruetit ja askeleet.
Eri elementtien pistearvot on etukäteen määritelty vaikeusasteen mukaisesti. Esimerkiksi vaikea kolmoisaxel-hyppy on perusarvoltaan 8,2 pistettä. Jos hyppy on sujunut normaalisti, siitä saa tuon 8,2 pistettä. Lisäksi tuomarit arvioivat jokaisen elementin laatua, eli antavat laatupisteitä. Erittäin hienosta hypystä voi saada pluspisteitä (1-3) ja epäonnistuneesta yrityksestä miinuspisteitä (1-3). Esimerkiksi täydellisestä kolmoisaxel-hypystä luistelija saa perusarvon 8,2 + 3 laatupistettä, eli yhteensä 11,2 pistettä.
Luistelun päätyttyä tuomarit antavat vielä pisteensä (0-10) viidestä eri osa-alueesta, jotka ovat kilpailijan perusluistelutaito, siirtyminen osiosta toiseen, esitys, koreografia ja tulkinta.
Luistelijan ohjelmasta saama pistemäärä muodustuu, kun lasketaan yhteen hänen saamansa elementti- ja osa-aluepisteet.
Lopullisiin pisteisiin lasketaan yhteen lyhyt- ja vapaaohjelmasta saadut pisteet.